Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Szaszłyki z ananasem

Opis przygotowania

Mięso pokroić w kostkę. Przełożyć do zamykanego pojemnika. Oprószyć solą.

Do miski wycisnąć sok z cytryny. Zetrzeć trochę imbiru. Przecisnąć czosnek. Dodać kurkumę, paprykę oraz chili. Wlać oliwę, wymieszać. Marynatą polać mięso. Przykryć i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie. Ananasa obrać i pokroić w kostkę. Na każdy patyczek nabić kolejno kawałek zamarynowanego mięsa, kawałek ananasa i cebulkę – tak działać, aż do wyczerpania składników. Upiec na mocno rozgrzanym ruszcie.

Podawać z grillowaną polentą. Mąkę rozprowadzić w szklance zimnej wody, przelać do osolonego wrzątku (1 ½ szklanki) i ugotować „na gęsto”. Przełożyć do foremki keksowej wyścielonej papierem do pieczenia. Gdy zastygnie, pokroić na plastry i opiec na ruszcie.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 276
Ewa gotuje - odc. nr 276

Sezon grillowy rozkręcił się na dobre, więc Ewa przyrządza mnóstwo potraw...

 

Podobne przepisy

Dorsz na bloku solnym

Filety podzielić na mniejsze kawałki i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem...

Makaron z cukinią i mięsem z indyka

25 października to... Światowy Dzień Makaronu!

Wołowina duszona w słoiku

Sztuka mięsa nieco inaczej...

Zrazy wołowe z węgierkami

Mięso pokroić w plastry. Przykryć folią i mocno rozbić...

Wróć do listy przepisów