
Masło rozgrzać w garnku. Wrzucić posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dorzucić drobno pokrojony czosnek. Wsypać kaszę gryczaną, wymieszać i smażyć przez chwilę. Podlać wywarem jarzynowym. Dodać namoczone grzyby. Wlać też wodę. Wymieszać i gotować tak długo, aż kasza będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem.
Z liści kapusty odciąć zgrubiałą część (tzw. żyłkę). Na liście nałożyć farsz. Zwinąć gołąbki.
Dno naczynia do zapiekania wyścielić liśćmi kapusty. Ciasno ułożyć gołąbki. Zalać wywarem. Przykryć liśćmi. Nałożyć pokrywkę. Piec przez godzinę w temp. 180 st. C.
W tym czasie przygotować sos. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na patelni na maśle. Dodać grzyby. Gdy się usmażą zalać śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem. Dorzucić świeży tymianek. Zredukować.
Gołąbki podawać z sosem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Chyba wszyscy znamy groszek z marchewką - jako dodatek do drugiego dania....
Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać roztrzepane jajko, drobno posieka ...
Inspirowane kuchnią śródziemnomorską...
Polędwiczki lekko posolić, obsmażyć na maśle na dość ostrym ogniu. Miód rozetrzeć z&n ...
Klasyk z Francji;-)