Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Gołąbki w liściach kapusty kiszonej

Opis przygotowania

Masło rozgrzać w garnku. Wrzucić posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dorzucić drobno pokrojony czosnek. Wsypać kaszę gryczaną, wymieszać i smażyć przez chwilę. Podlać wywarem jarzynowym. Dodać namoczone grzyby. Wlać też wodę. Wymieszać i gotować tak długo, aż kasza będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem. 

Z liści kapusty odciąć zgrubiałą część (tzw. żyłkę). Na liście nałożyć farsz. Zwinąć gołąbki.

Dno naczynia do zapiekania wyścielić liśćmi kapusty. Ciasno ułożyć gołąbki. Zalać wywarem. Przykryć liśćmi. Nałożyć pokrywkę. Piec przez godzinę w temp. 180 st. C.

W tym czasie przygotować sos. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na patelni na maśle. Dodać grzyby. Gdy się usmażą zalać śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem. Dorzucić świeży tymianek. Zredukować.

Gołąbki podawać z sosem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 559
Ewa gotuje - odc. nr 559

Chyba wszyscy znamy groszek z marchewką - jako dodatek do drugiego dania....

 

Podobne przepisy

Placki ziemniaczane

Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać roztrzepane jajko, drobno posieka ...

Ziemniaki z pomidorami i fetą

Inspirowane kuchnią śródziemnomorską...

Polędwiczki w sosie pomarańczowym

Polędwiczki lekko posolić, obsmażyć na maśle na dość ostrym ogniu. Miód rozetrzeć z&n ...

Wróć do listy przepisów