Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołek, wkruszyć drożdże. Wlać wodę. Dodać cukier i odstawić.
Gdy drożdże zaczną pracować wsypać trochę czarnuszki, posolić i wymieszać łyżką. Dolać roztopione i przestudzone masło. Wyrobić rękoma. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość rozciągnąć je na blasze piekarnikowej (wyścielonej papierem do pieczenia i posypanej mąką). Posmarować śmietaną. Posypać drobno posiekanym czosnkiem. Ułożyć ugotowany bób, pokrojone szparagi (wcześniej można je zblanszować) i kawałki sera pleśniowego.
Piec przez 15 minut w temp. 230 st. C.
Posypać rukolą i skropić oliwą. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem widzów czeka niespodzianka – gościem programu będzie aktorka...
Delikatne filety z sandacza podane na salsie z ogórków małosolnych. A do tego prawdziwki prosto z patelni.
Wstążki z cukinii w klasycznym sosie z pomidorów.
Ziemniaki obrać i pokroić w 2-3 cm talarki. Cebulę drobno posiekać i lekko zrumienić ...
Niezwykle delikatna wołowina z miodem pitnym!