/ Przepisy / Pieczony filet z pstrąga

Opis przygotowania

Ziemniaki wyszorować i pokroić w ósemki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać cebulą pokrojoną w piórka. Dorzucić czosnek w łupinie. Przyprawić tymiankiem, oprószyć solą, skropić oliwą. Wymieszać i wstawić na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Ryby pozbawić głów, wyciąć kręgosłupy, odciąć płetwy oraz paski mięsa od strony brzucha. Widoczne ości usunąć pęsetą.

Tuszki skropić wewnątrz sokiem z cytryny. Przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Filety złożyć i umieścić w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Posmarować roztopionym masłem i upiec w piekarniku (30 minut, temp. 180 st. C).

Podawać z cząstkami cytryny, pieczonymi ziemniakami oraz kapustą kiszoną.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 342
Ewa gotuje - odc. nr 342

Tym razem Ewa zaprasza na nowoczesną kuchnię rybną. Pierwszą potrawą będzie...

 

Podobne przepisy

Makrela na wieszaku

Sprawioną tuszkę przyprawić wewnątrz solą i pieprzem...

Ceviche z pstrąga

Latynoska przystawka z zawojską rybą;-)

Dorsz na parze z sosem maślanym

A do tego zielone szparagi...

Roladki z karpia z farszem grzybowym

Wigilijna ryba nieco inaczej...

Wróć do listy przepisów