Mięso dwukrotnie przepuścić przez maszynkę. Wymieszać. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Dodać do mięsa. Bułkę lekko odcisnąć, dodać do mięsa. Przyprawić solą i pieprzem. Wyrobić na gładką masę.
Dłonie zwilżyć wodą. Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Usmażyć na mocno rozgrzanym oleju.
Przed podaniem odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Serwować z pieczonymi ziemniakami.
Kartofle wyszorować, osuszyć i naciąć przy pomocy bardzo ostrego noża – tak, by powstały 2-3 mm plastry. Ważne, aby w trakcie uważać i nie przeciąć ziemniaka na pół. Kartofle przełożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
Skropić olejem, oprószyć solą i pieprzem. Piec przez 20-25 minut w temp. 200-220 st. C.
Po tym czasie wyjąc z piekarnika, nałożyć kawałki masła, posypać igiełkami rozmarynu. Wstawić do piekarnika na kolejne 20-25 minut.
Po upieczeniu od razu podawać.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem potrawy inspirowane kuchnią szwedzką - stąd na początku programu...
Solidna porcja mięsiwa...
Z grzybami i żurawiną!
Bez mięsa i na opak...
Marynowane w solance...