Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Klopsiki i ziemniaki po szwedzku

Opis przygotowania

Mięso dwukrotnie przepuścić przez maszynkę. Wymieszać. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Dodać do mięsa. Bułkę lekko odcisnąć, dodać do mięsa. Przyprawić solą i pieprzem. Wyrobić na gładką masę.

Dłonie zwilżyć wodą. Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Usmażyć na mocno rozgrzanym oleju.

Przed podaniem odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Serwować z pieczonymi ziemniakami.

Kartofle wyszorować, osuszyć i naciąć przy pomocy bardzo ostrego noża – tak, by powstały 2-3 mm plastry. Ważne, aby w trakcie uważać i nie przeciąć ziemniaka na pół. Kartofle przełożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.

Skropić olejem, oprószyć solą i pieprzem. Piec przez 20-25 minut w temp. 200-220 st. C.

Po tym czasie wyjąc z piekarnika, nałożyć kawałki masła, posypać igiełkami rozmarynu. Wstawić do piekarnika na kolejne 20-25 minut.

Po upieczeniu od razu podawać.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 298
Ewa gotuje - odc. nr 298

Tym razem potrawy inspirowane kuchnią szwedzką - stąd na początku programu...

 

Podobne przepisy

Makaron z serem i pomidorami

Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku...

Gęsina w sosie pomarańczowym

Skórę na gęsich piersiach naciąć na krzyż, mięso natrzeć z obu stron solą, pieprzem, ...

Filety z kurczaka w sosie chili

Z nutką orientu;-)

Tilapia na pierzynce z porów

Filety rozmrozić, zamarynować w soku z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Imbir i ...

Wróć do listy przepisów