
Masło rozgrzać w garnku. Wrzucić posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dorzucić drobno pokrojony czosnek. Wsypać kaszę gryczaną, wymieszać i smażyć przez chwilę. Podlać wywarem jarzynowym. Dodać namoczone grzyby. Wlać też wodę. Wymieszać i gotować tak długo, aż kasza będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem.
Z liści kapusty odciąć zgrubiałą część (tzw. żyłkę). Na liście nałożyć farsz. Zwinąć gołąbki.
Dno naczynia do zapiekania wyścielić liśćmi kapusty. Ciasno ułożyć gołąbki. Zalać wywarem. Przykryć liśćmi. Nałożyć pokrywkę. Piec przez godzinę w temp. 180 st. C.
W tym czasie przygotować sos. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na patelni na maśle. Dodać grzyby. Gdy się usmażą zalać śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem. Dorzucić świeży tymianek. Zredukować.
Gołąbki podawać z sosem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Chyba wszyscy znamy groszek z marchewką - jako dodatek do drugiego dania....
W sosie BBQ z dodatkiem whiskey;-)
Cielęcinę podzielić na zgrabne kotleciki (ważne, by przy każdym był kawałek kości, bo ...
Niezwykle delikatna wołowina z miodem pitnym!
Miękkie masło utrzeć z sokiem z cytryny, sosem Worcester, zielonym pieprzem, czosnkie ...