Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Szynka glazurowana w sherry

Opis przygotowania

Szynkę oraz słoninę umieścić w garnku lub kamionce, zalać solanką, przykryć i odstawic na kilkanaście godzin. Po tym czasie wyjąć i osuszyć.

Pieprz i 2-3 goździki lekko rozgnieść w moździerzu. Mieszanką natrzeć mięso. Słoninę od strony skóry naciąć w kratkę i naszpikować goździkami.

Dno dużego garnka wyłożyć cebulą pokrojoną w grube plastry. Na cebuli ułożyć szynkę, na mięso dać słoninę. Przykryć i na 2 godziny wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Przygotować glazurę. Do dżemu wlać wino. Posmarować upieczoną szynkę, wstawić bez pokrywki do piekarnika na 15-20 minut i podnieść temperaturę do 200 st. C.

Zrobić chutney. Ananasa obrać i pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać. Wrzucić do rondelka. Dodać rodzynki, cukier i ocet z czerwonego wina. Dorzucić zmiażdżone goździki i ziele angielskie. Wymieszać, przykryć i na małym ogniu dusić przez godzinę.

Szynkę podawać na ciepło lub na zimno – z chutneyem i kiszoną pietruszką.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 441
Ewa gotuje - odc. nr 441

Wolicie sernik czy makowiec? A może lubicie tak jedno, jak i drugie? W...

 

Podobne przepisy

Jaja sadzone

Na teflonowej patelni rozgrzać masło. Ułożyć własnoręcznie przygotowane foremki, wybić jajka...

Domowy chleb

Zrobić tzw. krótki zakwas (np. wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie). Drożdże roz ...

Poleśniki

Placki ziemniaczane w liściach kapusty...

Pierogi z białą kiełbasą

Zaskakujące w smaku;-)

Wróć do listy przepisów