/ Przepisy / Polędwiczki wieprzowe z marynowanymi figami

Opis przygotowania

Z mięsa odkroić błony. Przyprawić z każdej strony solą i pieprzem. Obsmażyć na patelni na mocno rozgrzanym maśle. Dodać miód i poczekać, aż się skarmelizuje.

Wlać bulion, po chwili przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec przez 20 minut.

Figi pokroić na ćwiartki. Przełożyć do miski. Wlać ocet balsamiczny, doprawić listkami estragonu. Wymieszać i odstawić na 15 minut.

Do upieczonych polędwiczek dodać zamarynowane figi. Wstawić do piekarnika na 10 minut.

Podawać z mieszanką ulubionych sałat, tartą marchewką, pomidorkami koktajlowymi i winegretem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 433
Ewa gotuje - odc. nr 433

Nic tak nie cieszy, jak warzywa z własnej uprawy. Zwłaszcza, gdy mogą wylądować...

 

Podobne przepisy

Gęś po staropolsku

Na 11 listopada tylko gęsina;-)

Duszaki

(ilość składników zależy od wielkości kociołka, poniższe gramatury wystarczają do zap ...

Pieczeń z warzywami

Cebulę pokroić w kostkę, marchewki zetrzeć na tarce jarzynowej. Podsmażyć na ...

Dorsz zapiekany z mozzarellą

Cukinie umyć i pokroić w plasterki...

Wróć do listy przepisów