Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić w garnku na mocno rozgrzanym oleju. Dorzucić posiekany czosnek, wymieszać i smażyć razem przez chwilę.
Przyprawić curry. Gdy zacznie się karmelizować zalać wywarem jarzynowym. Dorzucić soczewicę (wcześniej można ją namoczyć, lecz w przypadku odmiany czerwonej nie jest to konieczne). Dodać liście laurowe i starty imbir oraz zmiażdżone w moździerzu ziarenka kolorowego pieprzu. Przykryć i gotować tak długo, aż soczewica zmięknie. Wlać mleczko kokosowe, wymieszać i zagotować. Pod koniec doprawić do smaku solą.
Podawać posypane natką pietruszki lub kolendrą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Po kilku tygodniach spędzonych w Beskidach Ewa wróci do kuchni w Krakowie....
Z grzanką i fetą;-)
Kremowa zupa, w której sprytnie "schowały" się warzywa...
Słodka, kwaśna, z makiełkami...
Do gorącego rosołu zetrzeć trochę imbiru...