
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić w garnku na mocno rozgrzanym oleju. Dorzucić posiekany czosnek, wymieszać i smażyć razem przez chwilę.
Przyprawić curry. Gdy zacznie się karmelizować zalać wywarem jarzynowym. Dorzucić soczewicę (wcześniej można ją namoczyć, lecz w przypadku odmiany czerwonej nie jest to konieczne). Dodać liście laurowe i starty imbir oraz zmiażdżone w moździerzu ziarenka kolorowego pieprzu. Przykryć i gotować tak długo, aż soczewica zmięknie. Wlać mleczko kokosowe, wymieszać i zagotować. Pod koniec doprawić do smaku solą.
Podawać posypane natką pietruszki lub kolendrą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Po kilku tygodniach spędzonych w Beskidach Ewa wróci do kuchni w Krakowie....
W sezonie grzybowym pozycja obowiązkowa! Pyszna zupa z kurkami, boczkiem i ziemniakami.
Aromatyczny krem;-)
W stylu włoskiej minestrone...
Na skrzydełkach z kurczaka;-)