Jajka wybić do miski. Dodać sól. Lekko roztrzepać rózgą. Przesiać i dodać mąkę – wraz z proszkiem do pieczenia. Wlać mleko. Wymieszać. Dodać olej. Znowu wymieszać. Dorzucić kawałek pokrojonej papryczki chili, ser żółty i marchewkę – starte na tarce o średnich oczkach. Przyprawić świeżym tymiankiem (same listki). Wymieszać i przełożyć do foremek na babeczki. Na wierzch zetrzeć trochę sera żółtego, posypać listkami tymianku.
Piec przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Muffinki mogą wydawać się mokre – to przez ser żółty; na patyczku nie powinno być jednak śladów surowego ciasta.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku „Ewa gotuje” będzie na odwrót, niż zazwyczaj...
Schłodzone gruszki osuszyć na papierowym ręczniczku, przyciąć spody, by prost ...
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem...
Jajka na... słodko? Czemu nie!
Owoce pod ciastem naleśnikowym...