Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Muffiny wytrawne

Opis przygotowania

Jajka wybić do miski. Dodać sól. Lekko roztrzepać rózgą. Przesiać i dodać mąkę – wraz z proszkiem do pieczenia. Wlać mleko. Wymieszać. Dodać olej. Znowu wymieszać. Dorzucić kawałek pokrojonej papryczki chili, ser żółty i marchewkę – starte na tarce o średnich oczkach. Przyprawić świeżym tymiankiem (same listki). Wymieszać i przełożyć do foremek na babeczki. Na wierzch zetrzeć trochę sera żółtego, posypać listkami tymianku.

Piec przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C. Po upieczeniu wystudzić na kratce.

Muffinki mogą wydawać się mokre – to przez ser żółty; na patyczku nie powinno być jednak śladów surowego ciasta.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 247
Ewa gotuje - odc. nr 247

W tym odcinku „Ewa gotuje” będzie na odwrót, niż zazwyczaj...

 

Podobne przepisy

Ciasto z gruszkami

  Schłodzone gruszki osuszyć na papierowym ręczniczku, przyciąć spody, by prost ...

Tort z kremem cytrynowym i bezą

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem...

Bezy jak sadzone

Jajka na... słodko? Czemu nie!

Clafoutis

Owoce pod ciastem naleśnikowym...

Wróć do listy przepisów