Przygotować kruche ciasto – składniki powinny być schłodzone. Na stolnicę wysypać mąkę i cukier, dodać masło i wysiekać. Gdy powstanie kruszonka, dodać żółtka i szczyptę soli. Szybko zarobić ciasto. Uformować kulę, włożyć do woreczka i wstawić na 2 godziny do lodówki.
Zimne ciasto rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy. Wykleć formę do tarty (średnica 26 cm). Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą lub specjalnymi kulkami. Ten zabieg powoduje, że ciasto w trakcie pieczenia nie „wstanie”. Wstawić do pieca nagrzanego do 180-190 st. C na ok. 15 minut.
Po kwadransie wyjąć papier z obciążeniem i piec prze kolejne 15 minut – na złoty kolor.
Czekoladę roztopić nad gorącą kąpielą wodną, lekko wystudzić i zmiksować z serkiem mascarpone. Śmietanę ubić, dodać cukier waniliowy i delikatnie połączyć z masą serowo-czekoladową. Przełożyć na wystudzoną tartę. Na wierzchu ułożyć maliny. Udekorować listkami mięty i cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku programu Ewa Wachowicz pokaże, jak w domowych warunkach...
Jabłka obrać, przekroić na pół. Wykroić gniazda nasienne. Z wody i cukru ugotować syr ...
Andruty przełożyć gotowym kremem czekoladowo-orzechowym. Wcześniej wstawić słoik do m ...
Kremowy w środku, przypalony na wierzchu;-)
Uwaga: Wszystkie składniki powinny być ogrzane do temperatury pokojowej!Z drożdży, cu ...