Białka oddzielić od żółtek, ubić sztywną pianę. Pod koniec utrwalić 4 łyżkami cukru pudru. Mąkę migdałową lub zmielone migdały wymieszać z 1 1/2 szklanki cukru pudru i ostrożnie dodać do piany z białek.
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego, wycisnąć w odstępach 2-3 cm na blachę z pergaminem - tak, by powstały małe ciasteczka. Piec przez 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 150 st. C. Uwaga: przez 9-10 minut grzałka górna i dolna, ostatnie 2-3 minuty grzałka górna i termoobieg.
Po upieczeniu ciasteczka powinny być chrupiące na górze, miękkie w środku. Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Dodać śmietankę. Masę, powinna być gładka i średnio gęsta, nałożyć na jedno ciasteczko, przykryć drugim i tak postępować z wszystkimi makaronikami.
Na wierzchu można zrobić mały kleks z czekolady. Gotowe ciasteczka włożyć do lodówki, by się dobrze skleiły.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Odcinek pod znakiem makaronu. Tym razem sięgniemy do głębi, a raczej zaczniemy...
Dno foremki (24x40 cm) wyłożyć połową herbatników. Na mleku ugotować budyń i, gdy prz ...
Mąkę ze smalcem wyrobić nożem (placek na smalcu będzie bardziej kruchy). Dodać cukier ...
Z kokosem;-)
Wodę zagotować z masłem, cukrem i kakao. Do ciepłej masy wsypać zmielone herbatniki.Z ...