Na dużej patelni rozgrzać masło. Wrzucić pokrojone mięso, przyprawić papryką i usmażyć. Dodać posiekaną cebulę, po chwili dorzucić drobno pokrojony czosnek. Przyprawić solą. Zrobić miejsce i wsypać ryż.
Gdy ziarenka się zeszklą wlać wino, wymieszać i podgrzewać tak długo, aż alkohol się ulotni. Zalać częścią ciepłego rosołu. Mieszać i gotować dalej na małym ogniu. Gdy ryż wchłonie cały płyn dodać kolejną porcję wywaru.
Po 10 minutach, czyli mniej więcej w połowie gotowania, dorzucić pokrojone szparagi – bez główek (wcześniej odłamać zdrewniałe końcówki). Jakieś 2-3 minuty przed końcem dodać główki i starty na jarzynowych oczkach oscypek.
Na talerzu udekorować posiekaną natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa sięgnie po recepturę autorstwa naszych wschodnich sąsiadów...
Mega schabowe z udem indyka...
Przygotować marynatę. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z solą i pieprzem. W ...
Wrzątek posolić, wlać łyżkę oliwy. Wrzucić spaghetti i ugotować al dente - czas spraw ...
Czosnek posiekać, podsmażyć na mocno rozgrzanym maśle. Dorzucić szpinak...