Kromki chleba pokruszyć na małe kawałki (bez skórki) do miski i zalać wodą. Pomidory naciąć i wrzucić na moment do wrzątku, po czym przełożyć do zimnej wody (łatwiej się je obiera) i pozbawić skórki.
Pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do miksera. Ogórka obrać, pokroić na kawałki i dodać do pomidorów. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na mniejsze kawałki i dorzucić do reszty warzyw.
Dodać cebulę. Dolać oliwę i ocet, dodać namoczony chleb i czosnek. Zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i odrobiną białego pieprzu. Podawać z oliwkami pokrojonymi w krążki. Można przyprawić świeżym tymiankiem.
Na suchą patelnię wrzucić sezam i uprażyć na złoty kolor. Małe pomidorki pozbawić skórki i obtoczyć w złocistym sezamie. Nabić na wykałaczki i ułożyć na brzegu talerza.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W pierwszym programie po wakacjach Ewa Wachowicz proponuje dietę owocowo-warzywną....
Przygotować zakwas. Buraki obrać i pokroić na kawałki, zalać letnią, wcześniej przegotowaną, wodą...
Kapuśniak na hiszpańską nutę;-)
Zgodnie z trendem zero waste;-)
Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dorzucić włoszczyznę...