/ Przepisy / Kiszonka warzywna

Opis przygotowania

Wodę zagotować i posolić – 30 g soli na 1 litr wody. Odstawić do przestudzenia.

Słoiki wyparzyć. Warzywa umyć. Na dno dużego słoika dać koper, 2 ząbki czosnku i kawałek obranego chrzanu. Warstwami ułożyć warzywa – obraną i pokrojoną w grube plastry marchewkę, pokrojoną kapustę, różyczki brokułu, małe papryki (bez ogonków), różyczki kalafiora i małe ogórki. Na wierzchu ponownie dać koper, chrzan i czosnek.

Zalać solanką. Przykryć lecz nie dokręcać. Po tygodniu szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki lub spiżarni.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 370
Ewa gotuje - odc. nr 370

Jesień to cudna pora roku! Jesienią, zwłaszcza tą polską złotą, warto spędzać...

 

Podobne przepisy

Pasztet z cukinii i marchewki

Absolutnie bez mięsa!

Sałata z sosem jogurtowym

Świetna do potraw z rusztu!

Marchewka z groszkiem

Smak dzieciństwa i hit... szkolnych stołówek!

Wróć do listy przepisów