Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Ciasto cytrynowe

Opis przygotowania

Ciepłe masło zmiksować z cukrem na masę o lekkiej puszystej konsystencji. Dodać ubite jajka, sok z cytryny i skórkę cytrynową. Stopniowo dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać.

Ciasto przelać do foremki keksowej o długości ok. 30 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 st. C.

Składniki polewy połączyć i gotować na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Ciepłe jeszcze ciasto polać polewą - tak, by zalała także boki. Wystudzić.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 26
Ewa gotuje - odc. nr 26

W kolejnym odcinku magazynu kulinarnego "Ewa gotuje" autorka tego programu,...

 

Podobne przepisy

Grzybki

Mąkę i masło wysiekać nożem. Dolać śmietanę, wyrobić, włożyć do lodówki na 2 godziny. ...

Placuszki serowe z patelni

Z truskawkami i truskawkowym sosem!

Ciasto z masą ananasową

Biszkopt z kawą cappuccino!

Sernik lwowski

Najlepiej smakuje z herbatą i konfiturą truskawkową;-)

Wróć do listy przepisów