Masło, cukier i mleko zagotować i ostudzić.
Wsypać mąkę, przesianą z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Dodać jajka. Dokładnie wymieszać lub zmiksować. Na samym końcu dodać dżem i wyrobić na jednolite ciasto.
Przełożyć do foremki, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec przez 45-50 minut (lub do tzw. suchego patyczka) w temp. 180 st. C.
Po upieczeniu udekorować roztopioną czekoladą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa gotuje na parze! Zrobi dorsza z masłem czosnkowym oraz warzywa...
Na mące migdałowej!
Jajka wybić do miski, posolić i zacząć ubijać. Stopniowo dodać cukier...
Miękkie masło utrzeć z cukrem i miąższem z laski wanilii. Wmiksować jajko...
Biało-czerwone, a więc zarówno dla druhów z OSP i PSP, jak i na święta państwowe...