Dynię rozkroić, usunąć pestki. Odciąć kilogramowy kawałek, obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do garnka z bulionem. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle.
Gdy się zeszkli dodać pokrojony w kostkę czosnek. Przesmażyć i przełożyć do zupy. Odrobiną wody „wymyć smak” z patelni, przelać do garnka z zupą. Gotować ok. ½ godziny. Zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zabielić śmietaną zahartowaną odrobiną gorącego kremu.
Na talerzu posypać chrupiącymi pestkami. Całość kolorystycznie i smakowo zwieńczyć kilkoma kroplami oleju z pestek dyni - jest bardzo ciemny, w smaku i aromacie orzechowy (jeśli nie uda się go kupić, to w zamian proponuję dać oliwę).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Przed dniem Wszystkich Świętych i tuż przed Halloween gospodyni tego programu,...
Bulion doprowadzić do wrzenia i wrzucić soczewicę. Gotować 35-40 minut. Na patelni ro ...
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do gorącego wywaru...
Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, umyć i zalać zimną wodą (ok. 2 l). Mogą to być ...
Na suchą patelnię wsypać pestki dyni i uprażyć na złoty kolor (tak samo można uprażyć ...