Mąkę przesiać na stolnicę. Zaparzyć gorącą wodą (wlać trochę wrzątku i wymieszać nożem). Wybić jajko, posolić, dodać czosnek niedźwiedzi. Posiekać nożem. W razie potrzeby dodać trochę mąki i wyrobić. Przykryć miską i odstawić na 20 minut.
Po tym czasie ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą rozwałkować. Placuszki usmażyć na metalowej płycie lub patelni bez tłuszczu.
Podawać z oliwą z octem balsamicznym.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kolejny odcinek „Ewa gotuje” zacznie się od podpłomyków, czyli...
Młode ziemniaki umyć, przekroić na pół. Ułożyć na blasze. Skropić oliwą. Oprószyć gru ...
Pieczywo na domówkę!
Ogórka umyć, ale nie obierać! Zetrzeć na grubej tarce, posolić i zostawić na parę min ...
W moździerzu wymieszać...