Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Paluchy drożdżowe

Opis przygotowania

Mąkę wsypać do miski, zrobić dołeczek, wkruszyć drożdże. Posłodzić i wlać odrobinę ciepłej wody. Przykryć i odstawić na 10-15 minut.

Posolić i wlać olej. Dolać resztę wody i wyrobić ciasto. Ponownie przykryć i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.

Ciasto przełożyć na stolnicę obficie posypaną mąką. Zagnieść. Podzielić na 10 mniej więcej równych części. Zrobić wałeczki, skręcić i zaparzyć (we wrzątku wystarczy 15 sekund). Wyłowić i ułożyć na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia. Posypać czarnuszką oraz sezamem.

Piec przez 12-15 minut w temp. 200 st. C.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 377
Ewa gotuje - odc. nr 377

Andrzejki! A więc dobra zabawa! Ewa odwiedzi restaurację w Zatorze, która...

 

Podobne przepisy

Tatar z dorsza i awokado

Befsztyk tatarski z... ryby!

Pasztet maślany

Na wątróbce indyczej i mięsie z rosołu;-)

Kiszone pomidory

Świetny dodatek lub przystawka;-)

Smalec gęsi z gruszką

Do pieczywa...

Wróć do listy przepisów