Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Ciasto imprezowe

Opis przygotowania

Wiórki, kaszę i cukier wsypać do słoika. Zalać wódką, zakręcić i schować do lodówki na całą noc.

Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem. Wsypać mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Zmiksować na najniższych obrotach. Dodać żółtka i jeszcze raz wymieszać.

Przełożyć do formy (tortownica o średnicy 25 cm, spód wyłożony papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem i wysypane bułką tartą).

Wyrównać i wstawić na 30-40 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po upieczeniu wystudzić i przeciąć wzdłuż na pół.

Ciepłe masło utrzeć na puch i stopniowo, po łyżce dodać masę ze słoika. Przełożyć biszkopt. Wstawić do lodówki, by krem stężał.

Wierzch ciasta pokryć polewą z czekolady, masła i mleka. Posypać uprażonymi wiórkami lub płatkami kokosowymi.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 253
Ewa gotuje - odc. nr 253

Wczesna jesień to doskonały czas na potrawy z warzyw, które o tej porze...

 

Podobne przepisy

Rolada dwukolorowa

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo ...

Ciasteczka z wróżbą

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder...

Ciasto z fistaszkami

Placek pełen orzeszków...

Miodownik

Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić nad garnkiem z gorącą wodą na sztywny krem. D ...

Wróć do listy przepisów