Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać masło i wszystko siekać do momentu, aż uzyskamy kruszonkę. Dodać startą marchewkę i zarobić ciasto. Rozwałkować jak na pierogi. Wykroić kwadraty. Na część nałożyć powidła i zwinąć ruloniki, na pozostałe dać powidła i skleić przeciwległe rogi - na „kopertę". Ułożyć na blasze wysmarowanej masłem. Piec w temp. 180 st. C na złoty kolor (przez 25-30 minut). Jeszcze ciepłe przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Szaszłyki z karkówki z rusztu, ciasteczka z marchewki. - W tym roku tak...
Zielone babeczki...
Białka ubić ze szczyptą soli. Gdy staną się sztywne...
Jajka wybić do dużej miski. Roztrzepać miotełką, dodać cukier i cukier waniliowy. Wym ...
Schłodzone gruszki osuszyć na papierowym ręczniczku, przyciąć spody, by prost ...