Na stolnicę przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać cukier puder i zimne masło. Wysiekać. Wybić jajko, dodać śmietanę. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Rozwałkować, przełożyć do formy (natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia). Schłodzić w lodówce.
Masło z cukrem roztopić w garnku, dodać kakao i śmietanę. Wymieszać. Zdjąć z ognia. Wystudzić. Wybić jajka. Zmiksować. Dodać pokrojone śliwki, żurawinę, rodzynki i lekko przesiekane orzechy laskowe. Wymieszać i wyłożyć na schłodzone ciasto. Wyrównać.
Piec przez 35-40 minut, w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.
Udekorować lukrem – wycisnąć sok z cytryny i dodać tyle cukru, ile zabierze.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Odcinek śliwkowy. Pracę w kuchni Ewa zacznie od słodkiej zupy na świeżych...
Znakomita jako smarowidło i do... sernika!
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy. Miąższ z awokado wydrążyć i rozgnie ...
Jabłka umyć i osuszyć. Razem ze skórką zetrzeć na tarce o dość dużych oczkach, lekko ...
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier, sól i masło. Wysiekać...