
Z wina i płynnego miodu przygotować marynatę. Ananasa obrać, środek wyciąć, miąższ pokroić na słupki lub w krążki, posmarować marynatą, upiec na grillu (lub w piekarniku). Podawać z bitą śmietaną z cukrem waniliowym i ajerkoniakiem.
Ananasa można też przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć specjalną łyżeczką (tak, by z miąższu powstały kulki). Miąższ posmarować marynatą, włożyć z powrotem do ananasowych „łupinek”.
Zapiec w piekarniku (180 st. C, 20-25 minut). Jeśli tak przygotowany owoc robimy na ruszcie, trzeba zawinąć go w folię aluminiową - w przeciwnym razie skóra się przypali, środek pozostanie zimny.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ewa Wachowicz zaprasza tym razem na potrawy z rusztu: rybę (filety z tilapii)...
Mąkę przesiać na stolnicę - tak, by powstał kopiec. Dodać zimne masło i cukier puder. ...
Jajka wybić do miski, posolić i zacząć ubijać. Stopniowo dodać cukier...
Mąkę z masłem posiekać nożem. Dodać wszystkie żółtka (dwa ugotowane i przetarte przez ...
Żółtka oddzielić od białek. Białka z solą ubić na sztywno, utrwalić cukrem i cukrem waniliowym ...