Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Ciasto czekoladowe z wiśniami

Opis przygotowania

Czekoladę połamać do garnka. Dodać masło i roztopić w gorącej kąpieli wodnej. Odstawić.

Białka oddzielić od żółtek. Dodać sól i ubić na sztywną pianę. Utrwalić cukrem, dosypując porcjami i cały czas miksując. Stopniowo dodać przestudzoną, lecz cały czas płynną czekoladę z masłem. Następnie dodać po jednym żółtku, mieszając przy tym szpatułką. Przełożyć do tortownicy (średnica 23-24 cm, spód foremki wyścielony papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem).

Piec przez ½ godziny w temp. 180 st. C.

Wiśnie przełożyć do garnka. Posłodzić. Wymieszać i podgrzać. Gdy się roztopią i puszczą sok dodać mąkę ziemniaczaną rozrobioną w ¼ szklanki zimnej wody. Zagotować i przestudzić.

Zrobić krem. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Do serka mascarpone wlać śmietankę i zmiksować. Dodać przestudzoną czekoladę. Wymieszać. Posłodzić cukrem pudrem. Wyłożyć na upieczone i wystudzone ciasto. Wstawić do lodówki na ½ godziny.

Nałożyć wiśnie. Udekorować listkami mięty.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 534
Ewa gotuje - odc. nr 534

Na kolejne potrawy Ewa Wachowicz zaprosi do jej krakowskiej kuchni, gdzie...

 

Podobne przepisy

Chałka z szafirom

Plecione ciasto drożdżowe z szafranem;-)

Ciastka francuskie z kremem budyniowym

Ciasto lekko rozwałkować, podsypując uprzednio mąką...

Tort komunijny chałwowy

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę, utrwalić cukrem. Dodać żółtka i del ...

Pucharek z awokado

Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy. Miąższ z awokado wydrążyć i rozgnie ...

Wróć do listy przepisów