Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Ciasto cytrynowe

Opis przygotowania

Jajka wybić do miski, dodać cukier i utrzeć. Gdy jaja zbieleją, dodać skórkę z cytryny, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, jogurt i olej. Wymieszać (jeśli mikserem, to na niskich obrotach).

Ciasto przełożyć do formy (tortownica o średnicy 18-20 cm, wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą). Wstawić na około 50 minut do piekarnika, nagrzanego do 180 st. C.

Po upieczeniu wystudzić i udekorować cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 209
Ewa gotuje - odc. nr 209

W kolejnym odcinku Ewa zaprosi na potrawy tradycyjnej kuchni polskiej....

 

Podobne przepisy

Pieczone banany

Prościej już się nie da...

Chrust, czyli faworki

Mąkę przesiać na stolnicę, dosypać cukier, zrobić dołek, wybić jajka i dodać żółtka ( ...

Ciasteczka migdałowe do herbaty

W mikserze utrzeć masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym - na puszystą, białą masę ...

Domowa czekolada z bakaliami

Każdy może mieć własną fabryczkę czekolady!

Wróć do listy przepisów