W naczyniu do kuchenki mikrofalowej wymieszać kawałki czekolady, kawę i rum. Roztopić w mikrofali - 2 minuty na pełnej mocy (można też podgrzać w kąpieli wodnej). Wyjąć, wymieszać, wystudzić. Wbić żółtka, dodać skórkę z pomarańczy.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pianę połączyć z wystudzoną masą czekoladową. Mus przełożyć do pucharków (ew. dużej salaterki). Chłodzić w lodówce co najmniej 5 godzin (aż stężeje). Ozdobić bitą śmietaną i melisą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa Wachowicz przygotuje potrawy wedle diety Michela Montignaca....
Na pierwszy rzut oka wygląda jak salami...
Jajka wybić do miski, posolić i zacząć ubijać. Stopniowo dodać cukier...
Biało-czerwone, a więc zarówno dla druhów z OSP i PSP, jak i na święta państwowe...
Mąkę przesiać na stolnicę, dosypać cukier, zrobić dołek, wybić jajka i dodać żółtka ( ...