W garnku podgrzać wodę, dodać kawałki czekolady. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż czekolada się roztopi. Dodać masło i dobrze wymieszać.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru pudru. Dodać lekko ostudzoną masę czekoladową. Mieszać, aż będzie jednolita.
Śmietanę ubić na sztywny krem. Białka ubić na sztywną pianę, dodając do niej szczyptę soli i łyżkę cukru pudru. Stopniowo wmieszać do masy jajeczno-czekoladowej ubitą śmietanę (mniej więcej 6 łyżek), następnie pianę z białek. Przelać do pucharków i wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Podawać udekorowane bitą śmietaną i świeżą miętą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Przepisy na Dzień Matki - wyśmienite tosty francuskie na śniadanie do łóżka,...
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i upiec 3 placki. Przyg ...
Robiony na smalcu przysmak z Majorki!
Razy dwa!
3/4 kostki miękkiego masła, około 150 g cukru i cukier waniliowy utrzeć, dodając stop ...