Z całych jabłek usunąć ogonki i gniazda nasienne. Płytko naciąć skórkę (dookoła), aby zapobiec pękaniu w czasie pieczenia. Do rodzynków dodać cukier, goździki i cynamon.
Wymieszać i nadziać wydrążone jabłka. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, zalać sokiem pomarańczowym. Na każde jabłko dać odrobinę masła, resztę wrzucić do soku.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 30-40 minut (w zależności od wielkości jabłek), od czasu do czasu polewając pomarańczowym „sosem”.
Wyjąć, wyłożyć na talerzyki, polać sokiem spod jabłek, udekorować bitą śmietaną. Podawać na ciepło.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Jesienią, jak kraj długi i szeroki, mamy w Polsce wykopki. "Nikomu, kto...
Śliwki zalać 100 ml sherry. Odstawić na noc. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, przesmaż ...
Inspirowany włoskimi lodami z czekoladą...
Drożdżowe bułeczki gotowane na parze lub pieczone w piekarniku.
Banany ułożyć na ruszcie, opiec z obu stron (skórka powinna sczernieć). Zdjąć z ruszt ...