
Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne. Naciąć delikatnie po obwodzie (podczas pieczenia skórka pęknie w sposób kontrolowany). Do środka nałożyć powidła, wymieszane z uprażonymi i drobno posiekanymi orzechami włoskimi oraz cynamonem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać odrobiną białego wina. Zapiekać przez około 25 minut.
Mąkę rozrobić w odrobinie zimnego mleka (mniej więcej 3-4 łyżki). Resztę zagotować, posłodzić, dodać miąższ z laski wanilii i roztrzepane żółtko. Wlać mleko z mąką - cały czas mieszając.
Jabłka przełożyć na talerz. Polać sosem waniliowym.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku Ewa Wachowicz proponuje przepisy, których głównym składnikiem...
Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić pianę. Utrwalić...
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodać mąkę przesianą z proszkiem do p ...
Najlepszy w całym Cesarstwie był ponoć w restauracji dworcowej prowadzonej przez rodziców Billy Wildera w Suchej koło Żywca;-)
Mamy 200 odcinków - musi być tort!