Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Bananowiec

Opis przygotowania

Jajka ubić z cukrem na puszysty krem. Wmieszać mąkę, przelać do formy natłuszczonej masłem i wyłożonej pergaminem. Piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Wyjąć, zostawić do wystudzenia.

Przygotować masę. Miękkie masło utrzeć z żółtkami, dodać cukier i cały czas ucierając stopniowo dodawać banany (przeciśnięte przez praskę do ziemniaków lub rozgniecione widelcem). Jeden cały owoc zostawić do dekoracji.

Galaretkę cytrynową rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić. Zmiksować z masą bananową i przelać na wystudzony biszkopt. Odstawić do lodówki na 1 godzinę.

Galaretkę wiśniową rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić, aż zacznie tężeć. Białka ubić na sztywną pianę i dodać tężejącą galaretkę wiśniową. Zmiksować i przelać na masę bananową. Odstawić, by piana stężała.

Galaretkę pomarańczową rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić. Na pianie ułożyć plastry banana i zalać galaretką pomarańczową. Gdy galaretka się zetnie, ciasto będzie gotowe.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 59
Ewa gotuje - odc. nr 59

W kolejnym odcinku tego magazynu kulinarnego gościem Ewy Wachowicz będzie...

 

Podobne przepisy

Smoothie trójkolorowe

Z malin, szpinaku i jogurtu!

Kisiel jagodowy

Jagody umyć, przełożyć do naczynia, wsypać cukier i przykryć. Dusić 20-25 minut na ma ...

Ryż z mango

Ryż zalać wodą i odstawić na 3 godziny. Następnie wypłukać, odcedzić i ugotować na parze...

Orzechówka

Mąkę z masłem posiekać nożem. Dodać wszystkie żółtka (dwa ugotowane i przetarte przez ...

Wróć do listy przepisów