Masło roztopić w garnku. Herbatniki włożyć do worka i rozgnieść wałkiem lub zmiksować w robocie na drobne okruchy. Wsypać do miski. Zalać masłem. Wymieszać i przełożyć do tortownicy, wyłożonej folią spożywczą. Wyrównać i docisnąć. Foremkę wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
Ser przełożyć do miski. Dodać cukier puder, kakao, cukier waniliowy oraz Baileysa. Zmiksować. Wlać roztopioną i lekko wystudzoną czekoladę. Połączyć z bitą śmietaną. Rozłożyć na blacie z herbatników. Wyrównać. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Udekorować tartą czekoladą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ponieważ wielu naszych rodaków na swoją nową ojczyznę wybrało Irlandię,...
W gorącej kąpieli wodnej roztopić 150 g czekolady. Odstawić do wystudzenia...
Mąkę przesiać na stolnicę - tak, by powstał kopiec. Dodać zimne masło i cukier puder. ...
Z nektarynek usunąć pestki, owoce pokroić na 6 cząstek. Włożyć do formy żaroodpornej, ...
Śliwki zalać 100 ml sherry. Odstawić na noc. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, przesmaż ...