Polędwiczkę umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na trzy części, nie docinając jednak do końca. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawić dość obficie słodką papryką, chili, solą i pieprzem.
Marchewkę obrać i pokroić na cienkie paski, wykorzystując do tego zwykłą obieraczkę do warzyw.
Marchewkowe wstążki nałożyć na polędwiczkę i zapleść warkocz – każda mama, która ma córkę z długimi włosami, wie doskonale, o co chodzi.
Tak przygotowane mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, wyłożonego papierem do pieczenia. Skropić lekko oliwą, zawinąć i zanieść do piekarnika. Piec przez godzinę w temp. 180 st. C. Na 10 minut przed końcem pieczenia przeciąć papier, by warkocz ładnie się przyrumienił.
Podawać z kaszą jaglaną, okraszoną cebulą podsmażoną z boczkiem, i sałatą z orzechami włoskimi, octem balsamicznym i oliwą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa gotuje zaprosi na zaskakującą smakowo, pikantną...
Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, wszystko lekko zrumienić na ...
Inspirowane greckimi dolmades...
Kotlety przykryć folią spożywczą, rozbić tłuczkiem. Przyprawić z obu stron solą i pie ...
Kartofle z wkładką...