Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Antrykot z rusztu

Opis przygotowania

Mięso pokroić na dość grube plastry – steki. Ułożyć w zamykanym naczyniu. Dorzucić pokrojoną na drobne kawałki papryczkę chili, rozgnieciony czosnek i rozmaryn. Zalać oliwą. Zamknąć i odstawić na co najmniej kilka godzin. Jeśli mięso włożymy do lodówki, to trzeba je wyjąć co najmniej godzinę przed pieczeniem, by wróciło do temperatury pokojowej.

Zamarynowane steki krótko opiec z obu stron na mocno rozgrzanym ruszcie (idealna jest do tego specjalna metalowa płyta – tzw. patelnia grillowa). Przełożyć na rozgrzaną tacę, kamień lub podgrzany talerz i odstawić na kilka minut, aby mięso odpoczęło i związało soki. Następnie pokroić na plastry.

Podawać na rukoli, skropionej oliwą lub dresingiem do sałaty. Na talerzu przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 216
Ewa gotuje - odc. nr 216

Mamy środek długiego majowego weekendu – a tym samym początek sezonu...

 

Podobne przepisy

Bitki wołowe w sosie grzybowym

Niezwykle delikatna wołowina z miodem pitnym!

Modry bigos

Bigos - też mi coś... Tyle tylko, że ten jest niezwykły, bo na czerwonej kapuście kiszonej!

Stroganow

Bodaj najbardziej znany rosyjski gulasz!

Pieczeń cielęca

Mięso natrzeć solą. Zasznurować dratwą...

Wróć do listy przepisów