
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na kawałki. Oprószyć solą, pieprzem i papryką. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać. Tak przygotowane żeberka przełożyć do pojemnika, zamknąć i włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
Następnie zalać colą, dodać miód i oliwę. Znów zamknąć i zostawić w marynacie na kolejne kilka godzin.
Piec na ruszcie do momentu, aż mięso zacznie odchodzić od kości (można też upiec je w piekarniku). W trakcie pieczenia smarować marynatą. Podawać z ogórkami małosolnymi i mieszanką sałat z sosem balsamicznym.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku: żeberka w coli, kapusta a na deser placek z brzoskwinia...
Inspirowany wrocławską knyszą...
Świetny na ciepło oraz jako wędlina...
W marynacie jogurtowej i winnej...
Z cytryny wycisnąć sok, rozpuścić w nim miód (do glazurowania najlepsze są miody jasn ...