Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Modra kapusta z żurawiną

Opis przygotowania

Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka z grubym dnem, podlać wodą, przykryć i gotować na małym ogniu przez 20-30 minut. Kapusta powinna być al dente.

Po tym czasie odcedzić i przełożyć na patelnię, podlać czerwonym winem, wrzucić żurawinę. Wymieszać i podgrzewać tak długo, aż alkohol odparuje. Posłodzić do smaku, zakwasić sokiem z cytryny.

Pod koniec dodać łyżkę masła (można też zrobić zasmażkę z masła i mąki). Przyprawić solą do smaku. Podawać na ciepło.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 285
Ewa gotuje - odc. nr 285

W kolejnym odcinku Ewa przyrządzi polędwiczkę wieprzową na purée z ziemniaków...

 

Podobne przepisy

Zupa z suszonych pomidorów

Pomidorówka - też mi coś... Ta jest niezwykła!

Paella po zawojsku

Z kurczakiem i królikiem...

Krem z dyni i papryki

Dynię przekroić na pół, wydrążyć, pokroić na ósemki. Ułożyć na blasze...

Zielony barszcz ukraiński

Wiosenna zupa naszych wschodnich sąsiadów...

Wróć do listy przepisów