Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Klopsy w sosie cytrynowym

Opis przygotowania

Mięso przełożyć do miski. Wybić jajko. Przyprawić imbirem, pieprzem ziołowym i białym oraz solą. Dorzucić posiekaną miętę. Dodać odciśniętą bułkę i dobrze wyrobić. Ulepić pulpety, obtoczyć w mące i ugotować w osolonym wrzątku (można dorzucić liście laurowe i ziele angielskie). Po 15-20 minutach wyłowić łyżką cedzakową.

Z cytryn otrzeć skórkę. Owoce przekroić na pół i ułożyć na patelni z roztopionym masłem (miąższem na dół). Gdy cytryny się skarmelizują wycisnąć z nich sok. Na tę samą patelnię wrzucić otartą skórkę i podgrzewać przez chwilę. Wsypać mąkę i zasmażyć. Rozrobić wodą, w której gotowały się pulpety. Wlać sok z cytryn. Dorzucić rozmaryn. Zabielić śmietanką. Posolić. W gorącym sosie podgrzać pulpety i od razu podawać - z komosą ryżową i surówką z marchewki. Można udekorować zestami z cytryny.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 544
Ewa gotuje - odc. nr 544

Tym razem Ewa postanowiła przygotować zupę na zimno o nazwie okroszka....

 

Podobne przepisy

Glazurowane skrzydełka z rusztu

Z cytryny wycisnąć sok, rozpuścić w nim miód (do glazurowania najlepsze są miody jasn ...

Quiche lorraine

Wytrawna tarta znad Loary...

Polędwica w sianku

Młodziutka wołowinka!

Łosoś w musztardzie

Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową (tak, by potrawę można było przykryć i sz ...

Wróć do listy przepisów