Mleko zagotować. Dorzucić masło. Wsypać zmielony mak, wymieszać i zaparzać przez kilka minut.
W tym czasie pokroić suszone morele, figi i śliwki. Przełożyć do garnka z makiem. Dorzucić prażone i posiekane orzechy i migdały. Dodać żurawinę i rodzynki.
Chałkę pokroić w kostkę (wcześniej można zrumienić ją na maśle i wystudzić). Posłodzić miodem i dobrze wymieszać.
Nałożyć na talerze. Udekorować suszonymi kawałkami pomarańczy.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tuż przed świętami Ewa Wachowicz zaprosi widzów pod Babią Górę. Boże Narodzenie...
Mielony, tyle tylko, że z ryby.
Na patelni podsmażyć na maśle drobno pokrojoną cebulę. W misce rozdrobnić pałką biały ...
Cebulę pokroić w półplasterki, przełożyć do miski, doprawić solą i octem winnym. Odst ...
Polędwicę wołową pokroić na plastry o grubości 2-3 cm, posmarować oliwą, obtoczyć w g ...