Ryż ugotować „na gęsto” i odstawić do wystudzenia.
Masło roztopić na patelni i usmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Odłożyć na bok.
Mięso mielone przełożyć do miski. Przecisnąć czosnek. Wybić jajko. Dodać zezłoconą cebulę i ugotowany ryż. Przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wyrobić.
Dłonie zwilżyć wodą i uformować niewielkie kotlety. Obtoczyć w bułce tartej – nadmiar strzepać.
Usmażyć na mocno rozgrzanym maśle. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Podawać z sosem pomidorowym. Wystarczy usmażyć posiekaną cebulę, dodać trochę pokrojonego selera naciowego i pokrojone pomidory z puszki (wraz z sokiem). Następnie podgrzać i ew. zmiksować.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa Wachowicz zaprosi widzów do krakowskiej kuchni, gdzie zaproponuje...
Topinambur obrać, pokroić na krążki o grubości ok. 1 1/2 cm. Ugotowa ...
Filety z obu stron posolić i przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić. Pr ...
Grzyby w cieście naleśnikowym...
Tradycyjna, polska potrawa nadziana typowo po włosku...