Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Tarta ziemniaczana

Opis przygotowania

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Odcedzić. Przełożyć do formy na tartę wysmarowaną masłem. Rozgnieść dociskając dnem garnka o średnicy mniejszej niż foremka – w ten sposób, żeby powstał spód do tarty.

Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na suchej patelni. Pod koniec dorzucić posiekaną w piórka cebulę, następnie dodać drobno pokrojony czosnek. Wymieszać i smażyć przez chwilę. Przełożyć na ziemniaki.

Do śmietany wybić żółtka. Dobrze wymieszać miotełką. Zetrzeć ser – na tarce o dużych oczkach. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przelać na boczek z cebulą.

Piec przez 20-30 minut w temp. 170 st. C.

Posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 527
Ewa gotuje - odc. nr 527

Tym razem Ewa Wachowicz zaprosi widzów do krakowskiej kuchni, gdzie zaproponuje...

 

Podobne przepisy

Burgery śródziemnomorskie

Do mięsa dodać drobno posiekane pomidory, orzeszki pinii (wcześniej warto uprażyć je ...

Zapiekanka w dyni

Z dyni odciąć górną część, środek wydrążyć. Posolić i wstawić na ok. 15 minut do piekarnika...

Ryba w jogurcie

Filety z obu stron posolić i przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić. Pr ...

Sola na parze z salsą pomidorową

Pomidory naciąć na czubku, włożyć na chwilę do wrzątku, po czym obrać ze skórki. Prze ...

Wróć do listy przepisów