Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić szpinak i poczekać, aż się rozmrozi. Dodać posiekany czosnek. Wymieszać. Gdy szpinak odparuje dodać pokrojony w kostkę ser feta. Ponownie wymieszać. Zabielić śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem.
Mąkę przesiać do miski. Wybić jajka, wlać mleko. Zmiksować. Wlać wodę – do takiej konsystencji, by uzyskać ciasto naleśnikowe. Posolić.
Patelnię natłuścić masłem. Rozgrzać. Wlać pierwszą porcję ciasta i usmażyć naleśnik – z obu stron (nie za mocno, naleśniki muszą być elastyczne). W podobny sposób przygotować kolejne.
Na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu zostawiając 3-4 cm od brzegu bez nadzienia. Rozsmarować. Boki złożyć do środka. Zrolować. Zamoczyć w roztrzepanych jajkach, następnie obtoczyć w bułce tartej.
Usmażyć z każdej strony na złoty kolor – na maśle klarowanym.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa Wachowicz będzie gotować pod Babią Górą. A ponieważ pogoda...
Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać roztrzepane jajko, drobno posieka ...
Na patelni stopić masło. Gdy się spieni, dodać posiekaną cebulę, podsmażyć (aż się ze ...
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na suchej patelni. Dodać wołowinę, pokrojoną w gru ...
Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno - jako wędlina.