Mięso drobno posiekać. Przełożyć do miski. Wybić jajko. Wsypać mąkę. Przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wyrobić.
Na patelnię dać łyżkę klarowanego miasta. Gdy się rozgrzeje wrzucić i zeszklić pokrojoną w piórka cebulę. Dodać pokrojone pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić aż grzyby zaczną się rumienić.
Deskę posypać mąką. Dłonie zwilżyć wodą. Z masy mięsnej ulepić kulki, położyć na desce i rozpłaszczyć. Usmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu.
Na kolejnej patelni zrobić jajka sadzone – na klarowanym maśle.
Podawać z ziemniaczanym purée (na bryzol dać pieczarki, na grzyby jajko – doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem). Można udekorować zieleniną.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Nie ma to jak domowe przetwory i zapasy, takie chociażby jak własnoręcznie...
Receptura z "Wilczej Jamy" w Bieszczadach;-)
Wątróbkę umyć i oczyścić, następnie drobno posiekać...
Formę żaroodporną (26 cm x 26 cm) wysmarować masłem. Śmietankę wymieszać z mlekiem...
Żeberka przyprawić solą, pieprzem i papryką (można odstawić na 2 godziny). Następnie ...