
Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić dołek i zaparzyć, czyli wlać wrzątek i wymieszać nożem. Gdy powstaną kluchy wybić jajko i wyrobić ciasto. Przykryć miską i odstawić na 20 minut.
Czosnek niedźwiedzi pokroić i wrzucić do miksera. Dodać orzechy laskowe. Posolić, wlać olej i zmiksować. Przełożyć do słoiczka. Jeśli chcemy przechowywać dłużej, to na wierzch warto wlać trochę oleju.
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Wystudzić i utłuc lub przecisnąć przez praskę (można wykorzystać ziemniaki z wczoraj). Dodać twaróg starty na jarzynowych oczkach oraz pesto z czosnku niedźwiedziego. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać namoczoną żurawinę. Wymieszać.
Stolnicę posypać mąką. Ciasto rozwałkować na grubość 1-2 mm. Szklanką lub pierścieniem wyciąć krążki. Na każdy nałożyć farsz. Skleić i partiami ugotować w osolonym wrzątku (minutę od wypłynięcia).
Przed podaniem można przełożyć na sito i przelać zimną wodą. Na talerzu okrasić palonym masłem. Udekorować czosnkiem niedźwiedzim.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Wiosna w pełni, warzywa i owoce są coraz smaczniejsze, warto więc aby w...
Sprawione ryby natrzeć wewnątrz odrobiną soli. Do środka włożyć czosnek, koperek i po ...
Mięso umyć, osuszyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą i pieprzem. Masło ...
Kapustę kiszoną odcisnąć (sok zachować, może się przydać do dokwaszenia bigosu), posi ...
25 października to... Światowy Dzień Makaronu!