Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Indyk w sosie mole

Opis przygotowania

Mięso przyprawić solą i pieprzem oraz papryką. Dno naczynia do zapiekania posmarować olejem. Ułożyć plastry cebuli. Na cebuli umieścić filet z indyka. Dorzucić obrany czosnek. Skropić olejem. Przykryć i na 50 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Na suchej patelni uprażyć ziarenka sezamu i kolendry. Wlać olej. Dorzucić posiekaną szalotkę i smażyć przez chwilę. Dodać papryki pokrojone w paseczki oraz papryczkę chili. Przyprawić zmiażdżonymi goździkami, mielonym cynamonem i słodką papryką. Podlać wodą, przykryć i dusić do miękkości.

Upieczony udziec przełożyć na deskę. Sos z pieczenia wlać na patelnię. Zmiksować. Dorzucić połamaną czekoladę i gałązkę rozmarynu. Dodać namoczone rodzynki i orzeszki ziemne. Wymieszać i podgrzewać przez chwilę.

Sos wyłożyć na talerz (trochę zostawić). Na sosie umieścić indyka i polać sosem. Udekorować igiełkami rozmarynu.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 444
Ewa gotuje - odc. nr 444

Na przednówku warto poprawić sobie humor przepisami z ciepłych zakątków...

 

Podobne przepisy

Buraczki z czosnkowym winegretem

Surowe buraki obrać i utrzeć na drobnej tarce...

Warkocz z polędwiczki

Polędwiczkę umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na trzy części, nie docinając jednak do końca...

Curry z kurczakiem

Klasyk kuchni indyjskiej!

Tarta ze szparagami

I serem żółtym...

Wróć do listy przepisów