Masło roztopić w rondelku i odstawić do wystudzenia.
Jabłka obrać, wyciąć gniazda, pokroić w dużą kostkę. Przełożyć na patelnię z rozgrzanym masłem. Przyprawić cynamonem, posłodzić i podsmażyć.
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać cukier i utrzeć. Wlać masło i zmiksować. Wsypać mąkę i jeszcze raz zmiksować. Białka ubić. Pianę dodać do żółtek z masłem. Wymieszać na niskich obrotach. Dorzucić podsmażone jabłka. Przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.
Piec na złoty kolor w temp. 180 st. C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest wilgotne.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku Ewa zaprezentuje potrawy tradycyjnej kuchni polskiej. Zacznie...
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo ...
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej i aromat. Wmieszać buraki i marchew, następnie orz ...
Na biszkoptach!
Z kakao i orzechami włoskimi...