Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Masło roztopić na patelni. Wsypać mąkę.
Wymieszać. Gdy powstanie jasna zasmażka wlać zimne mleko. Mieszać aż zacznie
gęstnieć. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Wsypać starty ser. Gdy się roztopi dorzucić odcedzony makaron. Wymieszać i od
razu podawać. Na talerzu udekorować parmezanem i bazylią.
Potrawę można też przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku będzie międzynarodowo! Gotowanie zacznie się od bardzo ciekawej zupy...
Wersja klasyczna i w płatkach kukurydzianych...
Sól mocno rozgrzać na suchej, teflonowej patelni, wymieszać ze świeżo zmielonym piepr ...
Mięso pokroić na plastry – w poprzek włókien. Przykryć folią, rozbić dość cienko...
Kapustę kiszoną odcisnąć (sok zachować, może się przydać do dokwaszenia bigosu), posi ...