Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Indyk w rozmarynie

Opis przygotowania

Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć sol±, pieprzem i czosnkiem przeci¶niętym przez praskę. Gał±zki rozmarynu lekko nagnie¶ć tęp± stron± noża, obłożyć nimi mięso i szczelnie zawin±ć w folię spożywcz± (można użyć suszonego rozmarynu). Zostawić w lodówce na kilka godzin.

Na patelnię wlać łyżkę oleju (np. ryżowego) i obsmażyć pier¶ indycz± ze wszystkich stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i obłożyć plastrami boczku. Podlać winem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około półtorej godziny.

Po upieczeniu mięso wyj±ć na deskę, a sos przelać na patelnię. Dodać zimne masło i energicznie wymieszać trzepaczk± - do uzyskania emulsji. Sos można też zagę¶cić łyżk± m±ki - zamiast masła.

Indycza pier¶ pysznie smakuje na ciepło - z sosem, jak i na zimno - jako wędlina do chleba. Ale na koniec jedna uwaga: tak do picia, jak i do gotowania trzeba używać dobrego trunku. To jego smak determinuje kulinarny sukces!

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 130
Ewa gotuje - odc. nr 130

Indyk w rozmarynie, tort komunijny. Ewa Wachowicz zrobi indycze filety...

 

Podobne przepisy

Tarta tatin na warzywach

Bez mięsa i na opak...

Kurcze pieczone z cytryn±

Przygotować marynatę. Czosnek przecisn±ć przez praskę, wymieszać z sol± i pieprzem. W ...

Roladki z kurczaka

Pier¶ z kurczaka podzielić na kawałki, rozbić tłuczkiem...

Pier¶ gęsia z sosem czere¶niowym i modr± kapust±

Na ¦więto Niepodległo¶ci i ¶w. Marcina!

Wróć do listy przepisów