
Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć sol±, pieprzem i czosnkiem przeci¶niętym przez praskę. Gał±zki rozmarynu lekko nagnie¶ć tęp± stron± noża, obłożyć nimi mięso i szczelnie zawin±ć w folię spożywcz± (można użyć suszonego rozmarynu). Zostawić w lodówce na kilka godzin.
Na patelnię wlać łyżkę oleju (np. ryżowego) i obsmażyć pier¶ indycz± ze wszystkich stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i obłożyć plastrami boczku. Podlać winem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około półtorej godziny.
Po upieczeniu mięso wyj±ć na deskę, a sos przelać na patelnię. Dodać zimne masło i energicznie wymieszać trzepaczk± - do uzyskania emulsji. Sos można też zagę¶cić łyżk± m±ki - zamiast masła.
Indycza pier¶ pysznie smakuje na ciepło - z sosem, jak i na zimno - jako wędlina do chleba. Ale na koniec jedna uwaga: tak do picia, jak i do gotowania trzeba używać dobrego trunku. To jego smak determinuje kulinarny sukces!
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Indyk w rozmarynie, tort komunijny. Ewa Wachowicz zrobi indycze filety...
Bez mięsa i na opak...
Przygotować marynatę. Czosnek przecisn±ć przez praskę, wymieszać z sol± i pieprzem. W ...
Pier¶ z kurczaka podzielić na kawałki, rozbić tłuczkiem...
Na ¦więto Niepodległo¶ci i ¶w. Marcina!