Mąkę przesiać do miski. Wsypać drożdże. Wymieszać.
Śmietanę przełożyć do garnka. Dodać masło. Wsypać cukier. Wymieszać i podgrzewać tak długo, aż masło się roztopi (nie gotować).
W mące z drożdżami zrobić dołeczek. Wlać śmietanę. Dodać żółtka i sok z cytryny. Wymieszać. Dorzucić bakalie i wyrobić dłońmi. Przykryć i odstawić na godzinę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy z kominem (wysmarowanej masłem i wysypanej mąką). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 30 st. C i poczekać, aż wyrośnie do brzegów formy. Wówczas podnieść temp. do 180 st. i piec przez ok. 45 minut.
Po wystudzeniu udekorować lukrem, prażonymi orzechami włoskimi i jadalnymi kwiatkami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Dzień przed Wielką Niedzielą to dosłownie ostatni moment, by przygotować...
Miękkie masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać przesianą mąkę i jajko. W ...
I kruszonką kokosową!
Z owocami!
Miękkie masło utrzeć mikserem. Porcjami dodać cukier...