
M±kę przesiać do miski. Wsypać drożdże. Wymieszać.
¦mietanę przełożyć do garnka. Dodać masło. Wsypać cukier. Wymieszać i podgrzewać tak długo, aż masło się roztopi (nie gotować).
W m±ce z drożdżami zrobić dołeczek. Wlać ¶mietanę. Dodać żółtka i sok z cytryny. Wymieszać. Dorzucić bakalie i wyrobić dłońmi. Przykryć i odstawić na godzinę.
Wyro¶nięte ciasto przełożyć do formy z kominem (wysmarowanej masłem i wysypanej m±k±). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 30 st. C i poczekać, aż wyro¶nie do brzegów formy. Wówczas podnie¶ć temp. do 180 st. i piec przez ok. 45 minut.
Po wystudzeniu udekorować lukrem, prażonymi orzechami włoskimi i jadalnymi kwiatkami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Dzień przed Wielk± Niedziel± to dosłownie ostatni moment, by przygotować...
Jeden z bardziej znanych deserów z Ameryki!
Ser zmielić. Jabłka umyć, obrać, usun±ć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Skropić ...
Rogaliki po francusku...
Cukier i drożdże rozpu¶cić w mleku, wmieszać 5 łyżek m±ki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce...