Zacząć od marynaty. Do miseczki wycisnąć sok z limonki. Dodać ocet ryżowy. Posolić i posłodzić.
Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do zaprawy, wymieszać i odstawić na kilka minut.
Jajka ugotować na twardo. Wystudzić i obrać. Przełożyć do dużej miski i rozgnieść widelcem. Dodać posiekany szczypiorek, majonez i zamarynowane ogórki (bez marynaty). Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i dobrze wymieszać. Na końcu dodać sezam.
Podawać z roszponką i pieczywem. Można udekorować limonką.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W sobotę przed Niedzielą Palmową warto pomyśleć o potrawach, które urozmaicą...
Buraki umyć, lecz nie obierać. Upiec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C (małe pieką ...
Z fetą, mozzarellą i niebieską pleśnią...
Marchewkę utrzeć na drobnej tarce, dodać sok z cytryny i winne jabłko - też starte na ...
Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę...