Cebule obrać i pokroić w dość duże plastry. Przełożyć do gęsiarki. Przyprawić tymiankiem. Wlać oliwę. Dodać masło. Przykryć i piec przez godzinę w temp. 190 st. C. Po tym czasie uchylić pokrywkę i piec przez 1 ½ godziny (aż cebula będzie brązowa). Od czasu do czasu przemieszać, by się nie przypaliło.
Po tym czasie naczynie postawić na kuchence. Wlać brandy i odparować. Zalać rosołem. Doprawić sosem Worcestershire. Przykryć i gotować przez 20 minut.
Zupę zmiksować. Doprawić pieprzem. Przelać do żaroodpornych kokilek. Do każdej włożyć grzankę. Posypać startym serem żółtym. Zapiec w piekarniku (kilka minut w 190 st. C).
Udekorować tymiankiem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kolejny odcinek w całości wypełnią dania kuchni francuskiej. Do pierwszej...
Na włoszczyźnie jak do rosołu (pietruszka, marchewka, kawałek selera i pora) ugotować ...
Włoszczyznę (jak do rosołu) zalać zimną wodą i gotować do miękkości, bacząc, by się n ...
Na orientalną nutę;-)
Ziemniaki umyć i obrać, pokroić w kostkę, zalać zimną wodą, posolić i ugotować. Dolać ...